Projekt Pigga Pedister

en man och en kvinna cyklar ute på en grusväg i naturen bland blommor.

 

I år gör Kronoby kommun en storsatsning för att främja cykling. I projektet ingår bland annat kostnadsfri utlåning av elcyklar samt ordnandet av cykelkampanjer och evenemang för kommuninvånare och kommunens anställda. Projektet riktar sig både till ovana och vana cyklister.

 

På den här sidan har vi samlat all info om vad som är på gång. Sidan uppdateras kontinuerligt.

 

 

 

Om Kilometrikisa

 

 

Vi vill lyfta fram att vi önskar att så många som möjligt deltar i Kronoby kommuns lag i Kilometrikisa-tävlingenGenom att delta är du samtidigt med om att vinna fina priser – första pris är en hotellnatt för två i Kalajoki där hyrning av cyklar ingår.

 

Kilometrikisa är en nationell, årligen återkommande kampanj för att få befolkningen att cykla mera. Kampanjen inleds i maj och håller på till september. Man deltar i kampanjen genom att registrera sig på adressen kilometrikisa.fi och i samband med registreringen kan man anmäla i vilket lag man deltar. Om du deltar i Kronobys lag har du möjlighet att vinna fina priser.

 

Statistiken från kilometrikisa kommer användas som statistik inför Pigga pedister – Pirteästi pyöräillen projektet.

 

För att delta i Kronoby kommuns lag, Kronoby kommun, skriver du in deltagarkoden Krombi23 då du anmäler dig till ett lag. Efter att du anmält dig är det bara att cykla på och skriva in dina cyklade kilometrar vartefter. Kanske du även utmanar en kompis?

 

 

 

Kostnadsfri utlåning av elcyklar

 

 

Ett stort tack till alla er som lånat elcyklar i sommar! Sammanlagt har cyklarna utlånats 220 gånger och åkt hela 10 000 km: Det är mycket glädjande statistik. Vi vill också rikta ett varmt tack till alla våra duktiga och engagerade samarbetspartners: Vi är mycket tacksamma för att ni har ställt upp för projektet. 

 

 

 

Årets cykelpendlare

 

 

Kronoby kommun har för andra året i rad utsett årets cykelpendlare. Årets vinnare är Siv och Nilas Pajunen.

 

Juryns motivering:

”I ur och skur ser man er cyklandes, så fort vägarna är isfria. Med ert glada humör och er positiva attityd motiverar ni även oss andra att cykla mera!”

 

Stort grattis!

 

 

 

 

 

Händelsekalender

 

 

Kalendern uppdateras kontinuerligt.

 

22.9            Bilfria dagen

 

Under bilfria dagen uppmuntrar kommunen alla som har möjlighet att cykla till jobbet. Detta kommer bland annat att synas på kommunens some-kanaler.

 

 

31.10            *Hemlis*

 

Förberedelser pågår för ett skojigt och lärorikt evenemang för barn i lågstadieåldern. Mer info kommer när detaljerna är fastställda.

 

 

 

Regelbundna landsvägscykellänkar

 

Gemensamma landsvägscykellänkar tisdagar med start kl. 18:00 och söndagar med start kl. 9:00 från Nedervetil Sale. Hastighet och sträckor bestäms på plats utifrån deltagarna.

Arrangör: IK Myran

 

Tre män cyklar på landsväg med skogen i bakgrund.

Om projektet Pigga pedister – Pirteästi pyöräillen

 

 

Cykelprojektet är ettårigt och bekostas av Traficom tillsammans med Kronoby kommun.

 

Kronoby är en ganska glesbebyggd landsbygdskommun med långa avstånd där möjligheterna är utveckla cykling är många, men där man måste få till stånd en attitydförändring för att komma bort från biltrafik. De flesta kommuninvånare äger en bil och är vana vid att ta bilen både till jobbet och även för kortare resor in till byacentren. Detta påverkar i sin tur även de unga som hellre ber om skjuts än tar sig till skolan på egen hand.

 

Med vårt projekt vill vi göra en storsatsning på cykling och lyfta fram möjligheten och fördelarna med att välja cykeln framom bilen – både vid kortare och längre sträckor. På så sätt spar man på naturens resurser, utvecklar hållbara färdsätt och får många hälsofördelar på köpet. Att välja bilen i stället för cykeln är för många en vanesak och vi vill försöka bryta denna vana.

 

piggapedister logo med lila bakgrund och vit elcykel fram. Pirteästi pyöräillen logo, jossa lila pohja ja kuvassa valkoinen sähköpyörä