Pigga Pedister-projektet

en man och en kvinna cyklar ute på en grusväg i naturen bland blommor.

 

Även i år gör Kronoby kommun en storsatsning för att främja cykling. I projektet ingår bland annat kostnadsfri utlåning av elcyklar samt ordnandet av cykelkampanjer och evenemang för kommuninvånare och kommunens anställda. Inom projektet kommer även en broschyr för cykelrutter i naturen att utarbetas och utdelas. Projektet riktar sig både till ovana och vana cyklister.

 

Nytt för år 2024 är att vi fokuserar på främjandet av terrängcykling

 

Som resultat av fjolårets utlåning av elcyklar visade det sig att intresset för cyklar av terrängmodell var allra störst. Vi vill gärna uppmuntra till mer terrängcykling, eftersom vi ser det som ett första steg till att även börja cykelpendla i närregionen: Terrängcyklar lämpar sig även väl för kommunens mångsidiga terräng.

 

På den här sidan har vi samlat all info om vad som är på gång. Sidan uppdateras kontinuerligt.

 

 

 

Kostnadsfri utlåning av elcyklar

 

Under tiden 15.4 - 30.9.2024 utlånar Kronoby kommun kostnadsfritt elcyklar av terrängmodell.

 

Bokningssystemet hittas här!

 

Här kommer cyklarna att finnas:

 

Kronoby huvudbibliotek: april, maj, juli, september

Nedervetil bibliotek: augusti

Terjärv bibliotek: juni

 

 

 

Om Kilometrikisa

 

Vi vill lyfta fram att vi önskar att så många som möjligt deltar i Kronoby kommuns lag i Kilometrikisa-tävlingenGenom att delta i Kronobys lag är du samtidigt med om att vinna fina priser.

 

Kilometrikisa är en nationell, årligen återkommande kampanj för att få befolkningen att cykla mera. Kampanjen inleds i maj och håller på till september. Man deltar i kampanjen genom att registrera sig på adressen kilometrikisa.fi och i samband med registreringen kan man anmäla i vilket lag man deltar. 

 

Statistiken från kilometrikisa kommer användas som statistik inför Pigga pedister – Pirteästi pyöräillen projektet.

 

För att delta i Kronoby kommuns lag, Kronoby kommun, skriver du in deltagarkoden Krombi24 då du anmäler dig till ett lag. Efter att du anmält dig är det bara att cykla på och skriva in dina cyklade kilometrar vartefter. Kanske du även utmanar en kompis?

 

 

 

Årets cykelpendlare

 

Och Årets cykelpendlare är... *trumvirvel*

 

Vi ber att få gratulera Toni Libäck, Årets cykelpendlare 2024, till vinsten!

 

Kommitténs motivering lyder enligt följande:

"Du är en aktiv cykelpendlare som man ser cykla till jobbet oberoende väder. Du är ett sant bevis på hur stark en människa kan vara!"

 

Kanske är det som Toni säger, att man blir piggare då man får cykla till och från jobbet? Varför inte låna en av kommunens elcyklar och testa på att cykla till jobbet du med? 

 

Tre män cyklar på landsväg med skogen i bakgrund.

Om projektet Pigga pedister – Pirteästi pyöräillen

 

 

Cykelprojektet Pigga pedister har även år 2024 fått finansiering av Traficom: I år läggs fokus vid terrängcykling.

 

Kronoby är en ganska glesbebyggd landsbygdskommun med långa avstånd där möjligheterna är utveckla cykling är många, men där man måste få till stånd en attitydförändring för att komma bort från biltrafik. De flesta kommuninvånare äger en bil och är vana vid att ta bilen både till jobbet och även för kortare resor in till byacentren. Detta påverkar i sin tur även de unga som hellre ber om skjuts än tar sig till skolan på egen hand.

 

Med vårt projekt vill vi göra en storsatsning på cykling och lyfta fram möjligheten och fördelarna med att välja cykeln framom bilen – både vid kortare och längre sträckor. På så sätt spar man på naturens resurser, utvecklar hållbara färdsätt och får många hälsofördelar på köpet. Att välja bilen i stället för cykeln är för många en vanesak och vi vill försöka bryta denna vana.

 

piggapedister logo med lila bakgrund och vit elcykel fram. Pirteästi pyöräillen logo, jossa lila pohja ja kuvassa valkoinen sähköpyörä