Oktober nyhetsbrev

 

 

25.10.2024

 

 

Här kan du läsa oktober nyhetsbrev i pdf-format (pdf, 2.3 Mb)

 

 

Vem ska få Årets hållbarhetspris?

Nu kan du rösta på vem du tycker ska vinna årets hållbarhetspris. Nomineringarna har samlats in av kommuninvånarna via kommunens some-kanaler och webbsidan.

De nominerade är:

Annika Möller-Nilsson

Bredbacka blomstergård, Ann-Sofi Store

Ferromek

Marika Hagnäs

Markus Björklund Verkstad Ab

 

Du kan rösta på din favorit via denna länk

Deadline för röstningen är 3.11.2024 kl. 23:59.

Priset utdelas för andra gången. Utdelningen av priset sker under Kulturen och Idrottens kväll i januari.

 

 

Motionstrappa

Nu har vi tagit ett steg framåt igen med motionstrappan, som invånarna röstade för i medborgarbudgeten.
Markhöjningsarbeten är klara och denna vecka har vi börjat montera trapporna. Vi har fått hjälp av Kronoby pensionärer.
Monteringen kommer att ta en stund. Om allt går enligt planerna borde trappan kunna tas i bruk under november månad.

Motionstrappan byggs bredvid Skalaträsket i Kronoby.  Sommaren gick åt till att planera och göra förberedande markarbeten, för att få en höjd på cirka 8 meter. Motionstrappan blir cirka 26 meter lång.

 

 

Ännu hinner du göra goda gärningar

Kronoby kommun utmanar kommuninvånare att vara goda medmänniskor åt varandra genom att göra goda gärningar under denna vecka (vecka 43).

Vi vill med denna utmaning på ett konkret sätt lyfta fram att vi ska komma ihåg att ta hand om varandra. Alla typer av goda gärningar räknas, det viktiga är att det görs med medkänsla och omtanke. Några exempel på vad en god gärning kan vara är: att ge en komplimang, bjuda någon på mat, att ringa eller hälsa på en bekant man inte sett på länge eller att erbjuda sig att hjälpa till exempel med barnskötsel eller att kratta löv.

Då man gjort en god gärning kan man gå in och registrera elektroniskt den goda gärningen anonymt via en länk som delas ut på kommunens sociala medier och på skyltar utanför mataffären i kommunen. Det går också att fylla i och lämna in goda gärningar på papper vid kommunens bibliotek. Länken till registreringen av goda gärningar hittar du här.

Vi hoppas att många deltar i denna utmaning och att vi får samlat ihop ett fint kollage av goda gärningar som gjorts under veckan.

 

 

Kommunen har skaffat en terrängrullator

Terrängrullatorn ger möjlighet att mera fritt röra på sig i naturen för personer som behöver stöd och stabilitet vid promenader. Terrängrullatorn är speciellt utformad för att klara ojämn mark såsom grusvägar, skogsstigar och andra utomhusmiljöer där vanliga rullatorer kan ha svårt att ta sig fram. Terrängrullatorn lånas ut via kommunens bibliotek och den går smidigt att fälla ihop så att den är lätt att transportera t.ex. i bilen.

 

 

Tomtskyltar

Nu har vi fixat fina tomtskyltar till fem olika områden i kommunen, så alla kan på plats bekanta sig med lediga tomter. På skylten finns tomtens storlek, pris och placering. Via en QR-kod får man ännu tilläggsinfo.

Skyltar finns vid Fiskarholmen i Kronoby, Grovfurbacken och Forskantsvägen i Nedervetil samt vid Ringvägen och Lyttsbackavägen i Terjärv.

 

 

Eftermiddagskaffe med dans 5.11

Eftermiddagskaffe med dans ordnas igen under Svenska veckan tisdag 5 november på Gillestugan i Nedervetil kl. 13–15. Salongsorkestern står för musiken och vi bjuder på gott humör samt kaffe och dopp. Välkommen!

 

 

Svenska dagen-fest på Kvarnen

På Svenska dagen den 6 november ordnar vi vår traditionella Svenska dagen-fest för Karlebynejden. Festen ordnas i år på Kvarnen och börjar kl. 19. På programmet finns både musik och tal och efter festen bjuder vi på kaffe och bakelser. Välkommen!

 

 

Vattenbolagen mitt uppe i en solstorm

Vattentjänstbolagen deltog i början av oktober i en beredskapsövning som arrangerades av enheten för vattenförsörjningstjänster vid NTM-centralen och INSTA. Övningen genomfördes som en skrivbordsövning via Teams där fem vattentjänstbolag i Kronoby kommun (Kronoby Vatten och Avlopp Ab, Ab Terjärv Vatten och Avlopp, Nedervetil Vattenandelslag, Andelslaget Söderby Vatten och Brännkärr-Backända Vattenandelslag) samlades till en gemensam grupp i styrelserummet på Kommungården.

Beredskapsövningen var indelad i fyra skeden och den inleddes med en nyhetsuppläsning på TV:n om en annalkande solstorm som skulle nå jorden inom ett par dagar.

Arbetsgruppen koncentrerade sig mer på riskerna som en solstorm kan medföra och började omgående diskutera om vilka åtgärder som behövs för att de eventuella störningarna i eldistributionen skulle vara så små som möjligt. Beredskapen uppskattades till denna del som rätt god fastän skriftliga instruktioner för handlande i en dylik situation inte fanns att tillgå. Även det att störningar i elnätet har förekommit gjorde att det blev lättare att planera vilka åtgärder som ska vidtas.

Problemet blir avsevärt större då solstormens geomagnetiska störningarna inverkar på kommunikationsnätet. I detta skede gäller det att ha på förhand uppgjorda instruktioner för att kunna samla in och dela med sig information till andra parter för att hela tiden ha en tillräcklig helhetsbild av situationen. Dessutom gäller det att hålla allmänheten informerad om händelseförloppet och de åtgärder som vattentjänstverken vidtagit.

På beredskapsövningens uppföljningsmöte i slutet av oktober kommer vattentjänstbolagen att behandla listan på åtgärder som under övningens gång bokfördes och med vilkas hjälp vattentjänstverken kan höja på beredskapen.

Redan i detta skede kan man säga att beredskapsövningen varit till nytta. Diskussionerna under själva övningen var livliga och synpunkter framfördes av alla parter.

 

 

En kväll kring mental hälsa 20.11

Under den nationella veckan för psykisk hälsa ordnar vi en kväll kring mental hälsa med ”Mitt välmående i andras storm”. Vi har fokus på välbefinnande för dig som har en närstående eller en bekant med psykisk ohälsa eller beroendesjukdom. Mieli Psykisk hälsa Österbotten rf, FinFami Österbotten och USM presenterar sin verksamhet och under kvällen kommer vi att få höra erfarenhetsexperter berätta om hur de som anhöriga hittat ork i vardagen. Eva-Lott Björklund bjuder på musikinslag och vi bjuder på glögg och pepparkakor. Anmälning till kvällen sker genom MI. Ingen deltagaravgift.

 

 

Invånarenkät om välfärdsområdets ändringar i servicenätet

Ändringar föreslås i välfärdsområdets servicenät. Den bakomliggande orsaken till förslagen är dels behovet att minska verksamhetskostnaderna för att de ska motsvara den statliga finansieringen, dels behovet av att få personalen att räcka till. Konsekvenserna av de föreslagna ändringarna har bedömts. Tjänsterna ersätts med nya, lättare tjänster eller flyttas till nya adresser. Förändringsförslagen presenterades den 21 oktober för välfärdsområdesstyrelsen som tar beslut om dem den 25 november. Du kan nu besvara en enkät och ta ställning till förslagen via denna länk.

 

 

Snart bestäms nästa års budget

Kommunens budget för nästa år behandlas inkommande måndag i kommunstyrelsen. Efter kommunstyrelsen kommer budgeten 2025 samt ekonomiplanen för 2026–2027 att behandlas i kommunfullmäktige 11.11. Du kan följa med budgetbehandlingen i fullmäktige i direkt sändning via kommunens YouTube-kanal.

 

 

Företagsskylttorn i Terjärv

Nu händer det vid riksväg 13 och anslutningen till Norra Terjärvvägen.

Grunden för ett nytt företagsskylttorn har gjorts och om allt går som planerat kan tornet monteras vecka 46. Tornet vigs i bruk i december.