September nyhetsbrev

 

 

27.9.2024

 

 

Här kan du läsa september nyhetsbrev i pdf-format (pdf, 3.9 Mb)

 

 

Nominera hållbarhetspristagare

Har du någon person, en förening eller ett företag bakom örat som du känner vore värd Kronoby kommuns hållbarhetspris? Kanske någon som du tycker att på ett föredömligt vis uppmuntrar andra i kommunen att bli mer miljömässigt hållbara?

Då kan du nominera din kandidat via denna länk senast 11.10.

Nomineringar för kommunens hållbarhetspris görs av kommuninvånarna. En arbetsgrupp går sedan igenom nomineringarna och bland de kvalificerade nomineringarna kan invånarna slutligen rösta fram en vinnare. Vinnaren fastslås av tekniska och miljönämnden utgående från invånarnas röster. Fjolårets vinnare var Paulina Åkerlund / I'M Nordic Eco Cosmetics​​​​​​.

 

Medborgarträff 3.10 angående riksväg 8

En medborgarträff ordnas i Kommungården den 3 oktober 2024 kl. 17:00-18:30 gällande förbättring av riksväg 8.

Ett avsnitt med mitträcksförsedda omkörningsfiler planeras på riksväg 8 mellan Boholmsvägen och Kronoporten. De nuvarande anslutningarna till riksvägen på avsnittet med omkörningsfiler kapas och ersättande förbindelser kommer att planeras. Därtill planeras en ny anslutning till Kronoportens område och Kronobyvägens anslutning förbättras.

Under tillfället kan man bekanta sig med planutkasten och ge respons på dem. Mer detaljerade uppgifter finns via denna länk.

 

Sök bidrag

I oktober kan föreningar söka uppvärmningsbidrag och bidrag för ledarutbildning inom ungdoms-, idrotts- och kultursektorn. Mera info samt ansökningsblanketter hittas på kommunens webbsida. Fritidskoordinatorn kan svara på eventuella frågor kring bidragen.

 

Informationsmöte 16.10 angående Kvarnbacken

Ett informationsmöte angående Kvarnbackens vindkraftspark ordnas 16.10 kl.18-20 i Småbönders UF lokal (Småböndersvägen 576, 68750 Småbönders). Kaffe serveras från kl. 17:30. Teams-länk till mötet kommer att finnas på kommunens webbsida i ett senare skede.

 

Stamväg 63 Ina-Kaustby allmän planering påbörjad

Den allmänna planeringsfasen har inletts i maj.
Planeringsområdet är cirka 14 km långt, varav den nya vägsträckningen är cirka 8 km. Den nya vägsträckningen planeras med en hastighetsbegränsning på 100 km/h. Projektets mål är att förbättra trafikflödet, förutsägbarheten, restiden och trafiksäkerheten längs vägsträckan. Dessutom är målet att minska bullerproblemen för boende längs vägen samt förbättra förhållandena för gång- och cykeltrafik.
Behoven av att förbättra vägsträckan uppstår från vägbreddning, förbättring av geometri, minskning av antalet enskilda vägars anslutningar, ökad sikt på både vägen och i anslutningarna, förbättrad trafiksäkerhet samt förebyggande av miljöproblem såsom buller.
Den nya stamvägslinjen förkortar restiden för personbilar med cirka 3,5 minuter, och även restiden för tung trafik förkortas med nästan 3 minuter. Genomförandet av projektet förbättrar trafiksäkerheten, minskar trafikens utsläpp med cirka 13 %, minskar bullerproblemen avsevärt samt förbättrar förhållandena för gång- och cykeltrafik i området.

 

Seniorträffar i Terjärv 3.10 och 10.10

Österbottens välfärdsområde ordnar två svenskspråkiga seniorträffar i Terjärv. Den första är 3.10 kl. 13-15 i Terjärv hälsostation. Seniorträffen är riktad till alla 70-åringar men övriga intresserade är också välkomna.

Den andra träffen hålls den 10.10 kl. 13-15 i Terjärv hälsostation och är främst riktad till alla 80-åringar, men även övriga intresserade är också välkomna.

Anmälan via meddelande till tel. 040 5121 596 senast 30.9 till den första träffen och senast 7.10 till den andra träffen.

 

Barnteater på Terjärv bibliotek 7.10

Kommunen bjuder på barnteater i Terjärv bibliotek 7.10. Wasa Teater kommer då på plats med sin föreställning Leka saga – för barn i åldern 1–5.

I sagan följer vi med Pim som hjälper djuren i skogen, men plötsligt är det Pim som behöver hjälp. Barnen får kliva rakt in i sagan och utforska berättelsen genom att känna, leka och uppleva.

Vi bjuder på två föreställningar: kl. 17:30 och 18:10.

Begränsat antal deltagare. Anmälan via meddelande till fritidskoordinatorn tel. 040 8679 739 senast 4.10. Ingen deltagaravgift.

 

Seriestrip

Kommunen har beställt en seriestrip av Kim Filppula att använda i vår marknadsföring. Vi tryckte redan en hel mängd med kassar med seriestripen på som vi delade ut på Hemma-mässan i Karleby. Åtgången samt responsen var så bra, så vi har beställt mera kassar så vi kan dela ut dem på våra egna evenemang.

 

Svara på Österbottens välfärdsområdes enkät

Österbottens välfärdsområde förbereder utvecklingen av gemenskapsboende och förändringar i de äldres serviceboende med heldygnsomsorg. Välfärdsområdets invånare kan också ta ställning till planerna genom att besvara en enkät på webben. 

Du kan läsa om planerna för strukturförändringarna i servicen här.

Enkäten hittar du här.

 

 

BIBLIOTEKET INFORMERAR

 

Digihjälp

Hej! Från och med första oktober kan man på biblioteket även få hjälp med sina apparater. Tjänsten går under namnet “Digihjälp”. Ronnie Nylund hjälper till med att svara på frågor och hjälper till med teknikrelaterade frågor.

Målsättningen för tjänsten är att avgiftsfritt erbjuda kommunens invånare, både yngre och äldre, hjälp med att hitta lösningar på diverse problem med din telefon, surfplatta, dator osv. Dagens samhälle blir allt svårare för den ovane att navigera då dagliga tjänster i snabb takt flyttas online och då ska det med låg tröskel gå att vända sig till någon sakkunnig och få svar på sina frågor. 

Till en början kommer Ronnie att finnas på plats en dag i månaden på varje biblioteksenhet. Om det finns stor efterfrågan på tjänsten lägger vi in mera dagar. Man kan även under bibliotekets öppethållningstider nå Ronnie per e-post ronnie.nylund@kronoby.fi eller telefon 040 714 2174.

Dessa datum finns Ronnie på plats:

Kronoby: 1.10, 5.11, 10.12 kl. 14:00-16:00

Nedervetil: 2.10, 6.11, 11.12 kl. 14:00-16:00

Terjärv: 3.10, 7.11, 12.12 kl. 14:00-16:00

 

 

MI INFORMERAR

Kronoby medborgarinstitut firar 60-årsjubileum lördagen den 5 oktober kl. 18:00 i Kronoby samlingshus.

Kvällen inleds med mingel från kl. 18:00. Festprogrammet startar kl. 18:30.

Vi bjuder på kaffe och kaka.

Efter festen fortsätter vi med dans till tonerna av Salongsorkestern och Terjärv Bigband.

Varmt välkommen att fira med oss!

Krombi strip 2x2