Augusti nyhetsbrev

 

 

30.8.2024

 

 

Här kan du läsa nyhetsbrevet i pdf-format (pdf, 3.4 Mb)

 

 

”Tillsammans” med Paapii

Förra veckan lanserade vi kommunens egna mönster ”Tillsammans”. Mönstret är designat av Anniina Isokangas från PaaPii Design.

 

Så här berättar Anniina om designprocessen:

”Det var meningsfullt och inspirerande att få designa ett mönster för min hemkommun Kronoby. Under designprocessen diskuterade vi tillsammans vilka saker som förknippas med Kronoby kommun och att bo där. Särdrag för de olika delarna av kommunen utgörs av vattendrag, den närliggande naturen och den byggda miljön samt olika näringar.

I kommunen koncentreras dock allt till slut till människorna och gemenskapen. Därför valde jag att inkludera välbekanta platser i mönstret som förenar invånarnas samvaro, gemensamma aktiviteter, minnen och traditioner. Jag ritade också in element som hänvisar till vattendragen och naturen. Slutresultatet hoppas jag förmedlar en känsla av gemenskap och vardagens skönhet, så som Kronoby kommun erbjuder sina invånare.”

 

Designen finns nu på ett skärbräde, som vi lottar ut bland alla som kommenterar i inlägget på Facebook och Instagram. Delta i utlottningen genom att berätta vad du tycker om designen eller vilken produkt du skulle vilja se designen på i framtiden.

 

Ny bildningschef och kanslist

Vi har nya ansikten på bildningen i Kommungården. Johan Nygård började som ny bildningschef i början av månaden och Mia Forsén som ny kanslist på bildningen.

Vi önskar er välkomna och lycka till med arbetet!

 

Kronoporten

Kronoporten har väckt stort internationellt intresse bland industriella investerare. Många grupper har besökt området och bekantat sig med dess möjligheter. Förhandlingar har förts och pågår fortfarande.  

Karleby stad och Kronoby kommun har redan länge samarbetat regelbundet bl.a. i markanvändningsfrågor. De månatliga mötena erbjuder goda möjligheter att diskutera och hitta gemensamma lösningar till olika utmaningar kring markanvändningen, såsom infrastruktur, vattenförsörjning och miljöplanering. 

I och med samarbetet har det uppstått konkreta planer som förbättrar livskvaliteten för invånarna i båda kommunerna.

”När det gäller Kronoporten är frågan inte om den genomförs utan enbart när den genomförs. Jag är övertygad om att detta kommer att ske inom den närmaste framtiden. Samarbetet mellan Karleby och Kronoby utgör en stark grund för hållbar tillväxt och välstånd i regionen”, konstaterar Kronoby kommundirektör Malin Brännkärr.

 

Vatten 2.0

Kronoby kommun fick i början av året ett positivt beslut på sin ansökan till Närings-, Trafik- och Miljöcentralen (NTM-centralen) om finansiering av sitt projekt vars målsättning är att förbättra vattentjänsternas funktionssäkerhet och cybersäkerhet. Projektet går under namnet ”Vatten 2.0”.

 

Projektet har kommit i gång under sommaren med utredning av nuläget för de vattentjänster som är med i projektet. Deltagarna i projektet kommer från Kronoby Vatten och Avlopp Ab, Ab Terjärv Vatten och Avlopp, Nedervetil Vattenandelslag, Andelslaget Söderby Vatten och Brännkärr-Backända Vattenandelslag.

 

För tillfället koncentrerar vi oss på frågan hur vi kan höja vattentjänstverkens allmänna beredskap inför exceptionella situationer eller undantagstillstånd. Förberedelserna innebär genomgång av alla parters planer och dokument i fall av att det i regionen uppstår en rad olika händelser eller omständigheter som avviker från det normala och kan påverka verksamheten på ett betydande sätt. Det kan vara fråga om allt från extrema väderförhållanden som kan skada vatteninfrastrukturen, allvarliga tekniska fel i reningsanläggningar, pumpar eller rörledningar och strömavbrott till föroreningar, cyberattacker till samhällskriser och pandemier eller epidemier. Vattentjänstverken bör ha beredskap att handla i alla dessa situationer.

 

Förutom att beredskapsplanerna uppdateras kommer projektet att delta i en beredskapsövning för vattenförsörjningstjänster som ordnas i början av oktober av NTM-centralen. Denna, mycket välkomnande övning, kommer att påvisa hur väl vi kan handla då det ”verkligen gäller”. Som tur är, så är detta en övning. Övningen kommer säkert att vidga vår förståelse för vad en god beredskap i praktiken innebär.

Projektet fortgår till slutet av augusti 2025.

 

Allmänt infotillfälle om Markjärv vindkraftspark

Ett allmänt infotillfälle om upprättandet av delgeneralplanen och MKB-programmet

För Markjärv vindkraftspark ordnas 12.9.2024 kl. 17–20 vid Terjärv Ungdoms Sportklubb rf, Smedasvägen 88, 68700 Terjärv.

Programmet för deltagande och bedömning finns till påseende på kommunens webbplats.

 

Håll utkik efter kommunens nya cykelledsbroschyr 

I skrivande stund utarbetas en efterfrågad broschyr med tips på fina cykelleder i kommunen. Lederna går längs vackra stigar, grus- och landsvägar: Vi tipsar också om fotogeniska smultronställen som är värda ett cykelbesök 🙂.

Broschyren uppgörs inom Pigga pedister-projektet som finansieras av kommunen och Traficom.

 

Hemma-mässan i Karleby 21–22.9

Kronoby kommun medverkar igen på Hemma-mässan i Karleby idrottshall 21–22.9. Ni hittar oss i B-hallen på plats 10.3. Kom och diskutera med oss, delta i tävling och vinn fina priser!

 

Må bra-dag för seniorer i Nedervetil 24.9

En Må bra-dag för seniorer ordnas i Nedervetil församlingshem 24.9 kl.10–14.

På programmet finns bl.a. föreläsning med Stefan Anderson, rörelsepaus, välfärdsområdets info, mat och kaffe.

Anmälning till MI-kansliet tel. 040 660 1656 eller via mi.kvarnen.fi. 10 €/pers. Betalas kontant eller med kort på plats.

 

Resa till Wasa Teater 28.9

I september är det dags för vår traditionella teaterresa till Wasa teater. Vi har bokat 50 biljetter till dramakomedin Tårtljus och bussen fylls i anmälningsordning.

Bussen startar i Terjärv (SEO) kl.9:30, kör via Nedervetil (Sale) kl.9:50, Karleby busstation kl.10:10 och Kronoby idrottshall kl.10:30. Vi har reserverat tid för att hinna äta lunch i Vasa innan föreställningen som börjar klockan 14.

Resan (inkl. teaterbiljett) kostar 50 €. Anmälningar till Luckan tel. 050 347 0527 eller luckan.karleby(a)kulturosterbotten.fi.

 

Fullmäktigemöte 9.9

Fullmäktige håller höstens första möte måndag 9.9 kl.18:00. På listan finns bland annat Terjärv-initiativet samt motion om kommuntillägg för hemvård av barn.

Mötet kan följas med i direktsändning via kommunens YouTube-kanal.

 

MI informerar

Mi-kurserna startar den 2 september, och vi är glada att meddela att Kronoby slog ett anmälningsrekord
redan första dagen med över 400 fler anmälningar än vanligt. Stort tack för det!

 

Under september månad erbjuder vi följande föreläsningar:

Aggression hos barn – utmaning och potential må 22.9 kl. 19.00 på Kvarnen med Birgit Müller-Sigfrids. Anmäl dig via denna länk!

 

De här två föreläsningarna är gratis och tillhör hållbarhetsveckan:

Rensa i röran 25.9 kl. 18.00 på Nedervetil bibliotek med Martina Broberg. Anmäl dig via denna länk!

Hållbar utveckling 26.9 kl. 18.30 i Merjärv byahem med Tomas Snellman. Anmäl dig via denna länk!