Tietoisku harrastekanalan pitäjälle

 

12.2.2021

 

Äskettäin Janakkalassa, Suomessa, todetun lintuinfluenssatapauksen vuoksi Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuolto haluaa muistuttaa alueen asukkaita siipikarjan pitämisen vaatimuksista.

 

- Sen, joka haluaa pitää siipikarjaa, on tehtävä ilmoitus pidosta Kruunupyyn maataloustoimistoon. Ilmoitusvelvollisuus ei ole kiinni pidettävästä lintumäärästä. Jos pitopaikkatunnus on jo haettu jonkun muun eläinlajin takia, voidaan vaan tehdä muutosilmoitus koskien siipikarjan pitoa samassa paikassa.

 

- Lintuinfluenssatartunnan leviämisen ehkäisemiseksi siipikarjaa ei saa pitää ulkona 8.2 ja 31.5 välisenä aikana jos siitä ei ole tehty erillistä ilmoitusta. Ulkonapitokielto ei koske eläintarhoja, kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja eikä tarhattuja sileälastaisia lintuja.

 

- Jos joku haluaa pitää siipikarjaa ulkona, 8.2 ja 31.5 välisenä aikana, on tehtävä kirjallinen ilmoitus siitä kunnaneläinlääkärille tai valvontaeläinlääkärille. Ilmoituksessa on mainittava mikä siipikarjalaji ja kuinka monta lintua pidetään, sekä miten ulkotarha on rakennettu suojakseen siipikarjaa luonnonvaraisia lintuja vastaan.

 

- Siipikarjan tarha on oltava katettu ja peitetty tiheällä verkolla tai muuten rakennettu niin etteivät luonnonvaraiset linnut pääse tarhalle. Rehu ja juomavesi on laitettava katon alle tai sisään, etteivät luonnonvaraiset linnut pääse saastuttamaan niitä ulosteellaan.

 

Keski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon valvontaeläinlääkäreiden puhelinnumerot:

Eva-Lotta Halonen 040 806 5953

Anitta Smolander 040 488 2998 (parittomat viikot)

Nanna Lindqvist 040 488 2999 (parilliset viikot)