Ajankohtaista korona-ajassa

 

Valtioneuvosto ilmoitti 4.5.2020 koronarajoitusten osittaisista purkamisista vaikka poikkeustilarajoitukset jatkuvatkin 13. toukokuuta saakka.

 

Kokoontumisrajoitukset
Nyt sallitaan osittainen yhteiskunnan avaaminen: Kokoontumisrajoitusta lievennetään nykyisestä 10 henkilöstä enintään 50 henkilöön 1.6 alkaen toistaiseksi. Tilanne arvioidaan uudelleen kesäkuun loppuun mennessä. Yli 500 henkilön yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty 31. heinäkuuta saakka.

 

Rajat avataan ja ravintolatoiminta käynnistetään hiljalleen
Schengenalueen sisäinen rajaliikenne sallitaan 14.5 alkaen työmatkailuun ja muulle paolliselle liikenteelle. Työmatkaliikenne voidaan siis jälleen aloittaa sekä Virosta että Ruotsista Ahvenanmaalle.
Hallitus suosittelee edelleen välttämään vapaa-ajan matkailua ulkomaille.

 

Ravintolat ja kahvilat voivat asteittain avautua 1. kesäkuuta lähtien, mutta se edellyttää vielä yleisen epidemiologisen arvioinnin tuekseen. Halutaan rajata asiakasmäärää ja tarjoiluaikoja.

 

Jatkuvat rajoitukset ja toimintaohjeet
Muista, että elämme edelleen hyvin epävarmassa ajassa ja meidän tulee jatkossakin huolehtia yhteiskunnan haavoittuvimmista estämällä taudin leviämisen. Sen teemme seuraamalla jatkossakin hallituksen ja THL:n toimintaohjeita:

-       Pidä välimatkaa,
-       Vältä kokoontumisia,
-       Pese kädet
-       Noudata yleistä varovaisuutta
-       Älä unohda, että virus on edelleen koko maassa
-       Auta riskiryhmäläisiä esim. ruoka- ja lääkeostoksilla

 

 

Koulut ja varhaiskasvatus
Koulut ja varhaiskasvatus käynnistyy kunnassa jälleen 14.5. Erikoistoimia tarvitaan, jotta voidaan seurata hallituksen toimintaohjeita. Muun muassa koulukuljetukset ovat suuri haaste. Lukiot, ammattikoulut ja vapaa sivistystyö voidaan avata 13. toukokuuta, mutta etäopetusta suositellaan toisen asteen opetuksessa. Kruunupyyn lukio jatkaa etäopetusta lukukauden loppuun.

 

Kulttuuri, urheilu ja kokoukset sallitaan tietyssä laajuudessa
Kirjastot avaavat ovensa 7.5 kirjojen ja muun materiaalin uloslainausta varten.
Liikuntapaikat: Urheilukisoja voidaan järjestää 1. kesäkuuta lähtien erityisjärjestelyt huomioon ottaen. Tekonurmikenttä ja muut ulkokentät kunnassa avataan 14. toukokuuta alkaen. Rajoitukset ovat 10 henkilöä/harjoitus. Erillinen tiedotus annetaan. Vastuu on käyttäjällä.
Kunnan kuntosali voidaan avata 1. kesäkuuta, mutta tuolloin vain heille, joilla on avainkortti.
Kruunupyyn urheiluhallia voi varata 1. kesäkuuta alkaen.
Koulujen tilat pidetään suljettuina.
Työtoiminta kuntoutustarkoituksessa käynnistetään mahdollisimman pian.

 

Mahdollisuus turvallisiin tapaamisiin palvelutaloissa
Selvitämme parhaillaan mahdollisuuksia järjestää Sandbackassa ja TVC:ssa yksilöllinen ja turvallinen tapaamishuone vanhuksille ja heidän omaisilleen; Huone kahdella sisäänkäynnillä, jaettu lasilla tai pleksillä ja sisältäen mikrofonin ja kaiuttimen. Tavoitteena on, että voisi tavata ja jutella ilman kosketusta. Asiaa selvitellään parhaillaan. 

 

Kunnantalo
Kunnantalo pidetään edelleen suljettuna. Mahdollisuuksien mukaan sallitaan etätyöskentely. Henkilökunnan tavoittaa puhelimitse ja sähköpostilla.

 

Yksinyrittäjätuki
Tukea voi hakea Pietarsaaren seudun kehittämisyhtiö Concordian kautta: info@concordia.jakobstad.fi. Tukea voidaan maksaa kuluista ajalta 16.3.2020-31.8.2020. Tuki on tietylle ajalle ja hakemus on jätettävä viimeistään 30.9.2020.