Syyskuun uutiskirje

 

 

29.9.2023

 

 

Uutiskirje pdf-muodossa (pdf, 3.2 Mb)

 

 

Kunnan uusi kestävän kehityksen -palkinto

Tiedätkö jonkun henkilön, yhdistyksen tai yrityksen, jonka katsot olevan sopiva saamaan Kruunupyyn kunnan uuden kestävän kehityksen -palkinnon? Ehkä joku, joka esimerkillisellä tavalla kannustaa muita kunnassa olemaan ekologisesti kestävä?

Jos vastauksesi on kyllä, voit ehdottaa omaa ehdokastasi tämän linkin kautta.

Kuntalaiset ehdottavat ehdokkaat kunnan kestävän kehityksen -palkinnon saajaksi. Työryhmä käy tämän jälkeen läpi ehdotukset ja hyväksytyistä ehdokkaista kuntalaiset voivat sitten äänestää voittajaa. Tekninen ja ympäristölautakunta vahvistaa voittajan kuntalaisten äänten perusteella ja palkinto jaetaan kunnan vuosijuhlassa. Kunnan kestävän kehityksen -palkinnon arviointiperusteet ovat seuraavat:

  • Kunnan kestävän kehityksen -palkinto jaetaan henkilölle, yhdistykselle tai yritykselle, joka omalla esimerkillisellä toiminnallaan kannustaa muita kuntalaisia kehittämään kuntaa kestävämpään suuntaan.
  • Ehdokkaan kotikunnan tulee olla Kruunupyyn kunta.
  • Perusteluissa tulee ilmetä ehdokkaan tekemä työ kestävän kehityksen ja ympäristön puolesta.

 

 

Avustusten haku

Avustuksia ohjaajakoulutukseen sekä lämmityskustannuksiin voi hakea liikunta-, nuoriso- ja kulttuurisektoreilta lokakuun aikana. Hakulomakkeet löytyvät kunnan verkkosivulta Vapaa-aika & Matkailun alta kohdasta Avustukset. Hakemukset tulee lähettää osoitteeseen ansokningar@kronoby.fi viimeistään 31.10. Lisätietoja avustuksista saa vapaa-ajan koordinaattorilta.

 

 

Tienpidon toimintaohjeet

Kunnanvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 25.9 uudet tienpidon toimintaohjeet. Kunnassa on kolmenlaisia teitä: valtion tiet (maantiet), kunnan tiet (asemakaavaan kuuluvat tiet) ja yksityistiet. Yksityistiet on jaettu vielä neljään luokkaan ja riippuen tieluokasta kunta hoitaa tien hoito- ja huoltotoimenpiteitä kokonaan, osittain tai ei lainkaan.

Kunta jakaa vuosittain korvamerkityn summan avustusta tienpitoon. Tekninen ja ympäristölautakunta vastaa periaatteista tienpidon avustusten saamiseksi sekä avustusten myöntämisestä. Tienpidon avustuksia käytetään virallisten tieosuuskuntien yksityisteiden perusparannuksiin sekä virallisten tieosuuskuntien muodostamiseen, uudistamiseen tai yhdistämisiin liittyviin hallintokustannuksiin.

Tieosuuskuntia kannustetaan hakemaan avustusta ELY-keskukselta. Avustusta voidaan myöntää ensisijaisesti rakentamiseksi luettavaan yksityisteiden parantamiseen. ELY-keskus arvioi hankkeen kiireellisyyden ja vaikuttavuuden. Avustuksesta päättää se toimivaltainen ELY-keskus, jonka alueella tie tai suurin osa siitä sijaitsee. Yksityistieasetukseen on tullut väliaikainen muutos vuosille 2023–2025. Näiden kolmen vuoden aikana tiekunta voi saada valtionavusta nykyistä suuremmalla avustusprosentilla yksityistien perusparantamiseen.

Tienpidon toimintaohjeet sekä tieluokat löydät verkkosivuilta Asuminen & Ympäristö -sivuilta

 

 

Mukava eläkeläisiltapäivä

Teemme välipalaa yhdessä, saamme inspiraatiota terveelliseen ruokavalioon ja vietetään aikaa yhdessä. Maksuton kaikille eläkeläisille, ei ennakkoilmoittautumisia. Maanantaina 9.10 klo 13 Alavetelissä Gillestuganilla ja tiistaina 31.10 klo 13 Teerijärven urheilumajalla. Tapahtumat ovat osa Vireyttä seniorivuosiin – ikääntyneiden ruokasuositus -laatusuositusta.

 

Teatterimatka Vaasaan
Perinteiset teatterimatkamme Vaasaan saavat jatkoa lauantaina 7.10 järjestäessämme linja-automatkan ruotsinkieliseen musikaaliin Vänd om min längtan, jonka on kirjoittanut Ann-Louise Bertell ja jonka musiikista vastaa Thomas Enroth. Muutama paikka on vielä vapaana, joten varaa lippusi hetimiten! Ilmoittautumiset Luckanin kautta puh. 050 347 0527.

 

Kilometrikisa päättyy

Käsillä on nyt viimeiset hetket lisätä omat kilometrit mukaan Kilometrikisaan. Lauantai 30.9 on viimeinen osallistumispäivä ja sen jälkeen jäämme odottamaan kisan tuloksia. Joten vielä ehdit mukaan! Osallistumalla kisaan voit lisäksi voittaa hienoja palkintoja – pääpalkintona on hotelliyöpyminen kahdelle Kalajoella, johon kuuluu myös pyörävuokra kahdelle.

 

Kotona-messut

Kunta osallistui viime viikonloppuna Kokkolassa pidetyille Kotona-messuille omalla messuosastolla. Jaoimme noin 420 kangaskassia, laatikoittain esitteitä ja kävimme loistavia keskusteluita monien henkilöiden kanssa. Osastollamme sai myös osallistua kilpailuun, jossa tuli taittaa paperilennokki vanhan kirjan sivusta. Kaikkien kesken, jotka taittoivat lennokin ja saivat sen lentämään, arvoimme monitoimikoneen. Kiitokset kaikille, jotka vierailivat messuosastollamme!

 

Kestävän kehityksen viikko

Tällä viikolla olemme viettäneet Kestävän kehityksen viikkoa ja sekä kunta että kansalaisopisto yhdessä kirjaston kanssa on järjestänyt tapahtumia. Keskiviikkona parikymmentä henkilöä osallistui Puhu & Seurustele -tapahtumaan. Kiitos kaikille paikallaolleille! Kestävä kehitys on mukana toiminnassamme kuitenkin koko vuoden. Kunnantalolla on muun muassa kirjanvaihtohylly, jossa on melkoinen määrä kirjoja, jotka odottavat uusia lukijoita. Tuo luettu kirja mukanasi ja ota toinen tilalle!

 

Kunnanvaltuuston kokous 23.10

Kunnanvaltuusto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen 23.10. Totuttuun tapaan voit seurata valtuuston kokousta YouTube-kanavamme kautta ja esittää chatissa myös kysymyksiä.

 

Kansalaisopisto tiedottaa

Lokakuussa kansalaisopisto järjestää 2 ruotsinkielistä luentoa.

5.10 klo. 18.30 Kivunkäsittely arjessa ACT:n mukaan. Annika Långbacka luennoi.
Kivunkäsittely arjessa ACT:n mukaan – Annikan selkämatka ja kuinka ACT:n kautta voi saada työkaluja pitkäaikaisen tai kroonisen kivun suhtautumiseen ja kuitenkin elää sisältörikasta elämää. Annika kertoo kuinka pitkäkestoinen selkäkipu oli lähtölaukaus uudelle elämälle ja uudelle ammatille. Hän jakaa omia kokemuksiaan, mutta kertoo myös yleisesti vinkkejä ja lähestymistapoja arjessa, jotka auttavat kärsiessäsi kroonisesta tai pitkäkestoisesta kivusta. Luennolla saat myös vinkkejä, kuinka voida paremmin arjessa vaikkei sinulla olisi kipuja/särkyjä.

26.10 klo. 18.00 Makuja ja tuoksuja vanhasta Roomasta, Kaj Sandberg

Aikamatka keisarinaikaiseen Roomaan. Esitelmä vie sinut valokuvien kautta maailman ensimmäisen miljoonakaupungin monimuotoisiin ympäristöihin kaksi tuhatta vuotta sitten. Näet käsittämättömät palatsin loistot ja ylelliset puutarhat, mutta pääset myös katsomaan kujien kapakoihin ja katukeittiöihin, jossa vähemmän varakkaat ihmiset tungeksivat kerrostaloissa. Näet mitä syötiin, kuinka ihmiset asuivat ja kuinka yhdessä vietettiin aikaa. Näet myös, kuinka monet antiikin perinteet ovat selviytyneet nykyhetkeen saakka Italiassa.

Filosofian tohtori Kaj Sandberg on suomalainen historioitsija, joka on erikoistunut roomalaiseen historiaan.