Soveltava liikunta

 

 

Mitä soveltava liikunta on?

 

Soveltava liikunta tarkoittaa sitä, että liikuntaa on sovellettu jollain tavalla kohderyhmän tai henkilön tarpeisiin sopiviksi. Soveltavaa liikuntaa voi tarvita esimerkiksi raskaana olevat henkilöt, henkilöt, joilla on jokin krooninen sairaus kuten reuma tai MS, ikäihmiset, joilla on heikentynyt liikuntakyky sekä henkilöt, joilla on joko fyysinen, psyykkinen tai kognitiivinen toimintakyvyn variaatio.

 

Soveltavaa liikuntaa tarvitsevat henkilöt saavat pääsäntöisesti samoja positiivisia terveysvaikutuksia liikunnasta kuin henkilöt, jotka eivät tarvitse sovellettua liikuntaa. Meillä kaikilla on siis tarve saada liikuntaa hyvinvoinnin kannalta ja tapa, jolla harrastamme liikuntaa voi vaihdella oman liikuntakyvyn mukaan.

 

Mielestämme on tärkeää nostaa esille soveltavan liikunnan tarve ja tukea luonnossa liikkumisen mahdollisuuksia kaikille kuntalaisille liikuntakyvystä huolimatta.

 

Mikäli sinulla on toiveita soveltavasta liikunnasta voit olla yhteydessä vapaa-ajan koordinaattoriin ja yritämme auttaa parhaamme mukaan.

 

 

 

EU:n Vammaiskortti

 

EU:n Vammaiskortti on vapaaehtoinen kommunikoinnin ja osallistumisen apuväline. Se on tarkoitettu ihmisille, jotka tarvitsevat erityistä tukea osallistumisessa yhteiskunnan toimintaan.

 

Lisätietoja Vammaiskortista löydät tämän linkin kautta.

 

Kruunupyyn urheiluhallissa EU:n Vammaiskortilla saa ottaa mukaan avustajan ilman lisämaksua.

Hanna1

Hippocampe sopii sekä lapsille että aikuislle, ja se on tehty henkilöille, jotka eivät jaksa tai kykene itse kävellä esimerkiksi metsässä.

Liikkumisen apuvälineitä

 

 

Kunta on hankkinut kaksi kappaletta apuvälineitä, joiden avulla pääsee helpommin luontoon liikkumaan, jos se on omin jaloin hankalaa tai vaikeaa. Kyseessä on maastopyörätuoli hippocampe ja pulkka, jossa on enemmän tukea.

 

Hippocampe sopii sekä lapsille että aikuislle, ja se on tehty henkilöille, jotka eivät kykene itse tai jaksa kävellä esimerkiksi metsässä. Hippocampe on huomattavasti sujuvampi luonnossa kuin tavallinen pyörätuoli. Hippocampea voi käyttää niin, että kyydissä istuva kelaa itse eteenpäin tai sitten avustaja työntää tuolia eteenpäin. Toinen avustaja voi vetää tuolia samanaikaisesti narusta mikäli maasto on haastavampaa.

 

Pulkassa on lisätuki selälle ja päälle, ja tarpeen vaatiessa kyydissä istuvan voi kiinnittää pulkkaan remmien avulla. Mikäli tarvetta on avustajalle, pulkasta löytyy kelkan lisäosa, jossa avustaja voi seistä ja ohjata pulkkaa.

 

Sekä pulkka että hippocampe ovat päiväsaikaan usein käytössä kunnan omassa toiminnassa, mutta ilta-aikaan ja viikonloppuisin apuvälineitä on mahdollista lainata olemalla yhteydessä vapaa-ajan koordinaattoriin.

Hanna2