Uutiskirje maaliskuu 2023

 

 

31.3.2023

 

 

Ilmoittajansuojelulaki

Laki Euroopan unionin ja kansallisen oikeuden rikkomisesta ilmoittavien henkilöiden suojelusta tuli voimaan 1.1.2023. Kysymys on EU:n ilmoittajansuojeludirektiivin (2019/1937), eli ns. whistleblower-direktiivin täytäntöönpanosta. Lainsäädännön tarkoituksena on varmistaa, että henkilö, joka työnsä yhteydessä havaitsee tai epäilee yleisen edun vastaista toimintaa erikseen määritellyillä EU:n tai kansallisen oikeuden aloilla, voi ilmoittaa asiasta turvallisesti.

Kunnat ovat täten velvollisia ottamaan käyttöön sisäisen ilmoituskanavan viimeistään 1.4.2023 ja Kruunupyyn kunnan osalta se tulee saataville kunnan verkkosivustolle.

Ilmoituskanava ei ole yleinen “palautekanava” vaan nimenomaan vakavien väärinkäytösten ilmoittamista varten luotu palvelu. Työsuojelupäällikkö ja/tai talous- ja henkilöstöjohtaja käsittelee jätetyt ilmoitukset. Käsittely tapahtuu luottamuksellisesti eivätkä ulkopuoliset pääse käsiksi tietoihin.

Lisätietoja asiasta voi lukea muun muassa Kuntaliiton verkkosivulta.

 

 

Lupapiste

Kruunupyyn kunnan rakennusvalvonta ottaa Lupapisteen käyttöön 4.3.2023. Lupapiste on verkkopalvelu, joka mahdollistaa kuntalaisille lupa-asioiden sähköisen hoitamisen.

Verkkopalvelussa voi hoitaa rakentamiseen liittyvät lupa-asiat sähköisesti. Lupapisteessä voi hakea erilaisia lupia, kuten rakennus- ja toimenpidelupia, sekä hoitaa ilmoitusasiat sähköisesti paperiasiakirjojen toimittamisen sijaan. Hakemukset ja materiaalit siirtyvät sähköisesti suoraan kunnan järjestelmään.

Lisätietoja sekä ohjeet löydät rakennusvalvonnan sivuilta sekä Lupapiste-palvelusta.

 

 

Miljoona roskapussia

Huhtikuussa se alkaa! Nimittäin Ylen Miljoona roskapussia -kampanja! Matka kohti miljoonaa roskapussia startataan suorassa lähetyksessä 13.4. klo 20.00 Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentin puoliso, tohtori Jenni Haukio.

Tänä keväänä koko Suomi kerää miljoona pussillista roskia. Kaksi kuukautta kestävissä siivoustalkoissa 130 kuntaa tai kaupunkia, joukko järjestöjä ja yhteisöjä sekä Ylen tunnettuja kasvoja yhdistävät voimansa kaikkien suomalaisten kanssa kerätäkseen ympäristöstä miljoona pussia roskia. 

Kunnan nuorisovaltuusto järjestää toukokuussa siivoustalkoot Kruunupyyssä, Alavetelissä ja Teerijärvellä, ja tästä tiedotamme lisää lähempänä tapahtumaa. Mutta jo nyt kuka tahansa voi osallistua kampanjaan.

 

Näin osallistut kampanjaan

  1. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi
  2. Lähde ulos – yksin tai porukalla
  3. Kerää roskia ympäristöstä
  4. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi
  5. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen paikkakunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia
    Kerätyt roskapussit merkitään reaaliaikaisesti päivittyvään laskuriin yle.fi/miljoonaroskapussia-sivulla sen paikkakunnan kohdalle, mistä roskapussit on kerätty. Luvassa on siis yhteisen hyvän lisäksi todellinen kisa Suomen paikkakuntien välillä!

 

 

Kimppakyytipalvelu

Yksi tapa saada bensakustannukset alas on järjestää kimppakyytejä. Tunnetko ehkä jonkun joka on menossa samaan suuntaan aamuisin?

Jollet, niin kokeile Pietarsaaren seudun kimppakyytipalvelua Kimppakyydit.com – se toimii koko Kruunupyyn kunnassa sekä naapurikunnissa. Ainoa kustannus on, jos kuljettaja haluaa, että bensakulut jaetaan.

Lisätietoja: https://www.jakobstadsregionen.fi/fi/kimppakyytipalvelu-pietarsaaren-seudulla/

 

 

Ulkotreenit

Tule mukaan nauttimaan ulkotreeneistä kevään aikana. Harjoittelemme monipuolisesti voimaa ja kuntoa, ja harjoitukset voi muokata omaan tasoon sopiviksi. Tapaamme viisi kertaa kevään aikana, samaan aikaan joka viikko. Ota mukaasi sopivat kengät ja vesipullo. Ilmoittaudu viimeistään 14.4 ilmoittamalla nimesi ja paikan, johon osallistut, mieluiten WhatsAppilla tai s-postitse liikuntainnostaja Fridalle 040 5878 199, frida.akerlund@kronoby.fi.

Treenit Kruunupyyssä alkavat 17.4 klo. 17:30 Urheiluhallilla, Alavetelissä 18.4 klo. 17:00 ulkokuntosalilla ja Teerijärvellä 18.4 klo. 18:30 ulkokuntosalilla. 

 

 

Kansalaisopisto tiedottaa

Lukuvuosi lähenee loppuaan, mutta kansalaisopistossa on vielä useita kursseja vasta alkamassa. Heti pääsiäisen jälkeen luvassa on Ensiapukurssi - Första hjälp 2 Marcus Nybergin ohjaamana Teerijärven koululla. Kurssikieli on ruotsi ja kurssi antaa taidot vaativampiin tilanteisiin.

Perjantaina 14.4 Sven-Olof Ray pitää musiikkiluennon Kvarnenilla. Hän kertoo toiminnastaan Kruunupyyn musiikkielämässä.

Jo perinteeksi muodostunut Robot workshop Jonny Björkströmin kanssa on tarjolla ensimmäisellä kesälomaviikolla. Kurssi pidetään Kvarnenilla ja sopii 13-vuotiaille ja vanhemmille, ruoka ja välipala kuuluu kurssimaksuun. Osallistujat jaetaan joukkueisiin, joilla on viisi päivää aikaa rakentaa ja ohjelmoida robotti Lego Mindstormsilla. Viikko päättyy finaaliin perjantaina, jota perheet saavat tulla seuraamaan.

Sinulle, joka olet kiinnostunut kuinka nokkosia, voikukkia ym. voi käyttää ruoanlaitossa, suosittelemme kurssia Syötävät villit yrtit. Kurssi järjestetään Kolamin kylätalolla kahtena iltana ja yhtenä lauantaina toukokuussa. Opettajana toimii Annika Möller-Nilsson.

Kansalaisopisto tarjoaa myös useita kesätreenikursseja ja uutuutena joogaretriitin. Lisätietoja näistä ja muista ajankohtaisista kursseista löydät kotisivulta mi.kvarnen.fi jossa voit myös ilmoittautua kursseille. Meitä kannattaa seurata myös Facebookissa ja Instagramissa, jotta tiedät mitä on meneillään.

Suunnittelemme parhaillaan ensi lukukautta. Ota yhteyttä, jos sinulla on toiveita kursseista ja luennoista syksylle 2023 ja keväälle 2024. Haemme myös jatkuvasti lisää tuntiopettajia. Nähdään ja kuullaan kurssilla!

 

 

 

Voit lukea uutiskirjeen pdf-muodossa tästä (pdf, 2.5 Mb)