Tammikuun uutiskirje

 

 

27.1.2023

 

Uusi vuosi ja uudet mahdollisuudet! Tässä tulee vuoden ensimmäinen uutiskirje, jossa on tietoa yhdestä sun toisesta asiasta.

 

Uusia ihmisiä Kunnantalolla

Olemme saaneet taloon uuden talous- ja henkilöstöjohtajan. Linda Manns tarttuu ohjaksiin muutaman viikon kuluttua, mutta hän työskentelee jo nyt Sissin rinnalla opiskellen talon tavoille. Vs. kunnanjohtaja Marcus Henricson aloittaa työt tänään (27.1) ja työskentelee Malinin kanssa, kunnes hän aloittaa vanhempainvapaansa 2.2.

Toivotamme Lindan ja Marcuksen tervetulleeksi taloon sekä toivomme Malinille antoisaa vanhempainvapaata!

 

Työntekijöiden pyöräetu

Kannustaakseen työntekijöitään kestäviin kuljetusmuotoihin työmatkoilla, kunta on ottanut käyttöön pyöräedun työntekijöilleen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että työntekijä voi työn kautta ostaa pyörän osamaksulla. Tämän pyöräsatsauksen kautta toivomme lisää terveyshyötyjä ja vähemmän päästöjä.

 

Vaate-etu varhaiskasvatuksessa ja esikouluissa työskenteleville

Vuodenvaihteessa otettiin käyttöön myös vaate-etu varhaiskasvatuksen ja esikoulun lapsiryhmissä työskenteleville. Panostukset ulkopedagogiikkaan ja monipuolisiin oppimisympäristöihin vaatii työntekijöiltä kunnon varusteet. Työntekijät saavat nyt vuosittain korvauksen ulkovaatteiden hankintaan.

 

Kunnan suunnitelma ilmastotoimenpiteille vuonna 2023

Vuonna 2022 hyväksyttiin kunnan suunnitelma ilmastotoimenpiteille ja voidaan todeta, että suunnitelmaan asetetut tavoitteet ovat olleet realistisia: lähes kaikki suunnitellut tavoitteet vuodelle 2022 on saavutettu!

 

Alla muutamia esimerkkejä upeista toimenpiteistä, joita on vuoden aikana tehty:

  • Kaikki peruskoulut työskentelevät Vihreä lippu -ohjelman mukaisesti
  • Uusia pyöräilykatoksia on rakennettu
  • Vieraslajeja on torjuttu ympäri kuntaa
  • Pöytäkirjojen sähköiset allekirjoitukset on otettu käyttöön
  • Nuorisovaltuusto on järjestänyt roskienpoimintatalkoita
  • Vuoden työpaikkapyöräilijä -palkinto on jaettu
  • Kirjasto ja kansalaisopisto järjesti yhteisen kestävän kehityksen -tapahtuman
  • Pyöräilykampanjoita on järjestetty
  • Pyöräetu on otettu käyttöön

 

Nyt katsomme eteenpäin kohti uutta vuotta ja uusia ilmastotoimenpiteitä! Jos haluat lukea tavoitteista vuosille 2022 ja 2023 niin löydät ne kunnan kotisivuilta.

 

Vähennämme ruokahävikkiä

Ylijäänyttä kouluruokaa voi nyt ostaa Ådalenin koululta. Ota mukaasi 0,5 litran astia ja maksa ruuasta 2 euroa joko käteisellä tai ResQ-sovelluksen kautta paikan päällä. Ruokaa voi hakea klo. 12.20–12.30 niinä päivinä, kun kouluruokaa on jäänyt yli. Kaikkina päivinä kouluruokaa ei jää myytäväksi asti! Ådalenin koulu toimii piloottikouluna tammikuussa ja tavoitteena on, että muut koulut ja päiväkodit seuraavat myöhemmin perässä.

 

Suomenkielinen koulu

Suomenkielisen koulun työryhmä on teettänyt selvityksen mahdollisuuksista käynnistää suomenkielinen koulu kunnassa.  Leif Jakobsson on konsulttina tehnyt raportin erilaisista mahdollisuuksista ja vaihtoehdoista.  Työryhmä on antanut lausunnon, jossa se toivoo lisätietoja kustannuksista ja myös koulussa mahdollisesti aloittavien oppilaiden määrästä. Keväällä käydään myös keskusteluja huoltajien kanssa kuullakseen heidän mielipiteitään. Työ ja selvitykset jatkuvat eikä päätöksiä ole vielä tehty. 

 

Uusi nuorisovaltuusto

Uusi nuorisovaltuusto on valittu ja he ovat aloittaneet työnsä nuorten puolesta kunnassa. Nuorisovaltuustossa 2023–2024 istuu Vivi Berlin, Filip Finnila, Minea Hansén, Ebba Hellman, Isak Hellman, Hugo Käld, Jim Wikström, Erica Åminne, Alexandra Åstrand ja Elma Åsvik. Nuorisovaltuusto kokoontuu 3–4 kertaa vuodessa ja osallistuu myös kunnanvaltuuston kokouksiin sekä yhteen kunnanhallituksen kokoukseen. Jos haluat tietää enemmän mitä nuorisovaltuusto tekee, niin voit seurata heitä Instagramissa: ungdomsfullmaktigeikronoby tai Facebookissa: Ungdomsfullmäktige Kronoby.

 

Pohjanmaan hyvinvointialue

Vastuu Kruunupyyn alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista siirtyi vuodenvaihteessa Pohjanmaan hyvinvointialueelle. Kruunupyyn kunnan perusterveydenhuollon palvelut, kotihoito ja asumispalvelut jatkuvat ennallaan. Akuuteissa tilanteissa, iltaisin ja viikonloppuisin Kruunupyyn asukkaat voivat jatkossakin hakeutua yhteispäivystykseen tai lastenpäivystyksen palveluihin Keski-Pohjanmaan keskussairaalaan. Mahdollisista muutoksista sekä puhelinnumerot löydät hyvinvointialueen kotisivuilta.

 

Tuulivoimahankkeet

Kunnalla on suunnitteilla muutama tuulivoimahanke. Hankkeet on vastikään aloitettu ja kestää useamman vuoden ennen kuin mitään tapahtuu, jos tapahtuu. Asukkaille tulee useampia tilaisuuksia prosessien aikana kertoa mielipiteensä hankkeista. Småböndersiin suunnitellaan Kvarnbackenin tuulivoimalaa 6–7 tuulimyllylle. Suunnittelu on aloitettu ja YVA-selvitys on tekeillä. Jolkka tuulivoimala suunnitellaan 9 tuulimyllylle. Kaavoituspäätös on myönnetty. Lanjärven tuulivoimala Kolamin ja Snåren välissä suunnitellaan 9–30 tuulimyllylle. Suunnittelu aloitetaan keväällä 2023.

 

Kesätyöntekijöitä

Kunta tarjoaa jälleen 35–40 nuorelle kesätyöpaikan kesäksi 2023. Paikkoja voivat hakea 1998–2007 syntyneet nuoret. Kunta palkkaa nuoria ensisijaisesti omaan toimintaansa mutta toissijaisesti nuorille voidaan tarjota paikkaa kunnan tytäryhtiöissä sekä asumispalveluihin. Hakulomake tulee kunnan kotisivuille helmikuun aikana.

 

Miljoona roskapussia -kampanja

Kunta osallistuu keväällä Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan, joka käynnistyy 13.4. Tavoitteena on, että jokaisessa osallistuvassa kunnassa kerätään roskia ojista ja yleisiltä paikoilta. Kuka tahansa saa osallistua ja ihmiset voivat itse käydä lisäämässä keräämiensä roskapussillisten määrän Ylen kampanjasivulle Kruunupyyn kunnan kohdalle.  Kerättyjen roskapussien määrä on näkyvissä reaaliaikaisesti. Lisäksi tullaan järjestämään yhteisiä siivoustalkoita, joista tiedotamme lähemmin lisää.

 

Markkinointivideo

Kunnalla on uusi markkinointivideo. Se näkyy jo YouTubessa ja tulee vielä tänään Facebook-sivullemme. Käyhän katsomassa ja kerro mielipiteesi!