Toiminta-ohjeita, jos saavut Ukrainasta Suomeen

 

8.3.2022

 

Jos olet Ukrainan kansalainen ja saavut Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, voit tällä hetkellä oleskella maassa viisumivapaasti tai jättää turvapaikkahakemuksen.

 

Jos haet turvapaikkaa, sinut voidaan majoittaa vastaanottokeskukseen. Asuminen vastaanottokeskuksessa järjestetään niin, että voit asua yhdessä perheenjäsentesi kanssa. Ilman huoltajaa olevat alaikäiset majoittuvat alaikäisille tarkoitettuun vastaanottokeskukseen. Keskuksia on eri kokoisia ja eri puolella Suomea. Sinut ohjataan siihen keskukseen missä on tilaa.

 

Voit myös turvapaikanhakijana järjestää majoituksesi itse. Voit asua yksityismajoituksessa esimerkiksi sukulaisen tai tuttavan luona ja olet silti kirjoilla vastaanottokeskuksessa. Saat silloin vastaanottoon liittyvät palvelut, kuten terveydenhuollon ja vastaanottorahan. Ilman huoltajaa olevat alaikäiset majoittuvat aina ensin vastaanottokeskukseen.

 

Jos et ole turvapaikanhakija, sinun pitää järjestää majoituksesi Suomessa itse. 

 

Maahanmuuttovirasto koordinoi vain turvapaikanhakijoiden majoittumista. Myös mahdollista EU:n tilapäistä suojelua saavilla olisi oikeus vastaanotto- ja terveyspalveluihin, välttämättömiin sosiaalipalveluihin ja välttämättömän toimeentulon turvaan.

 

Lisätietoja sekä ajantasaista tietoa löytyy Maahanmuuttoviraston sivulta tämän linkin kautta.